Privécollectie Mosa porselein terug naar Maastricht

Mondial Centrum Verhuizingen uit Maastricht verhuist privécollectie porselein van aardewerkfabriek Mosa en ontmoette de bijzondere man achter de uit 11.000 stuks bestaande porseleinverzameling. Een arthandlers-team, verschillende verhuiswagens, een verhuislift, 750 kilo papier, 800M2 noppenfolie en 1200 verhuisdozen worden gedurende vijf dagen ingezet om de mega collectie te verhuizen naar museum Centre Céramique in Maastricht.

Privécollectie porselein van aardewerkfabriek Mosa

Henk van Buuren uit Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) schenkt zijn collectie aan Centre Céramique. Het moderne museum en porseleinfabriek Mosa zijn in Maastricht gevestigd. Hiermee verhuist de mega collectie terug naar de plaats van herkomst en zal binnenkort te zien zijn voor een groot publiek. 

22 jaar lang verzamelde meneer van Buuren porselein van aardewerkfabriek Mosa. Wat ooit begon met een enkele vaas die meneer van Buuren erfde van zijn grootmoeder, groeide uit tot een privécollectie van 11.000 stuks.
In al die jaren kocht de Mosa liefhebber nooit één stuk dubbel. Met een opschrijfboekje en een goed werkend geheugen zocht de Hardinxvelder beurzen en veilingen af.

Meneer Van Buuren gaf, na met diverse verhuisbedrijven gesproken te hebben, met gerust hart zijn collectie in handen van Mondial Centrum Verhuizingen. Voor de Erkende Verhuizer uit Maastricht is een museaal transport dan ook geen onbekend terrein. Eerder verhuisde het verhuisbedrijf de fabriekscollectie Regout en Sphinx van het echtpaar Polling. Zij schonken hun collectie van ruim 5.500 stuks aan het Bonnefantenmuseum.

Verhuizen met zorg

Toch is de porseleinverhuizing voor het verhuisteam, dat uit zes mannen bestaat, alles behalve een doorsnee verhuisklus. Alleen al het inpakken van de collectie nam vier dagen in beslag. De verhuizers, met diploma Art Handler, konden hun jarenlange ervaring en kennis inzetten bij deze bijzondere klus.

Verhuisplan op maat

De Van Buuren collectie is gecatalogiseerd op jaartal en soort. Dit draagt bij aan de waarde van de collectie, maar zorgt ook voor een strakke planning en goed organisatiewerk. Robert van Maasakker, één van de twee broers die de leiding hebben over het verhuisbedrijf, bedacht een coderingssysteem dat correspondeert met prints van de collectie. Robert inventariseerde daarom de collectie en fotografeerde de tien kamers met porselein.

"Elke plank van de vitrines en boekenkasten heeft een code gekregen", legt Robert uit. "Deze codes komen overeen met de etiketten op de verhuisdozen".1200 verhuisdozen met Mosa Porselein vonden na de verhuizing direct een bergplaats in het depot van Centre Céramique. Daarnaast is er van elke kamer een 360 graden opname gemaakt, zodat het museum een overzicht heeft van het in de verhuisdozen verpakte porselein.

Centre Céramique koos 300 topstukken uit de collectie. De toppers zijn binnenkort in een expositie in het moderne museum te zien. Daarna zal de Van Buuren collectie in wisseltentoonstellingen te bewonderen zijn.

Mondial Centrum Verhuizingen, de enige Erkende Verhuizer van Maastricht, heeft alle verhuisspecialismes in huis. Of het nu een museaal transport, een bedrijfsverhuizing, of een particuliere verhuizing betreft. Het verhuisbedrijf heeft al meer dan zeventig jaar ervaring met verhuizen. Onder leiding van de familie Van Maasakker voeren de Limburgse verhuizers dagelijks kwaliteitsverhuizingen uit. Mondial Centrum Verhuizingen is aandeelhouder in Mondial Movers, het Landelijk netwerk van Erkende Verhuisbedrijven, dat alleen al in Nederland 36 vestigingen heeft.