Exact 76 kisten gevuld met dinosaurusbotten

Met een grote glimlach verwelkomt Robert van Maasakker, directeur van Centrum Verhuizingen Maastricht, twee vrachtwagens vol dinosaurusskeletten.

Een 'unieke' verzameling van het Historisch Museum in Peking, waar zijn bedrijf tot vrijdag op mag passen. "Daarna gaat de collectie naar het Natuurhistorisch Museum in Maastricht en het Centre Céramique voor de expositie 'China Dino'. De directeur maakt met een fototoestel het ene na het andere plaatje van het uitladen van de eerste zeecontainer. Als hobby, welteverstaan. Veel meer dan grijs/blauwe kisten bezaaid met stof ziet hij overigens niet, maar het blijft volgens hem bijzonder. 

"We hebben wel de nodige ervaring met archeologische meesterwerken, maar dan wel in kleinere vorm. Dit is eens iets anders." Met een grote heggenschaar ontdoet Van Maasakker ook de tweede vrachtwagen van de verzegeling. Een klein applausje klinkt op de achtergrond. 
Daar staat ook Anne Schulp van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hij glundert als de vijf stevige mannen aan de nieuwe lading kisten beginnen. "Hier hebben we twee jaar op gewacht. Wat een prachtig moment. Het zijn unieke vondsten, omdat het niet de geijkte dino's zijn. Wij kennen ze hier helemaal niet goed en dat maakt ze zo speciaal." 

Volgens Schulp zal de meeste aandacht uitgaan naar de Mamenchisaurus, die met zijn 26 meter ongekend groot is. De botten van deze dinosaurus zitten verspreid over de kisten. Daarom noteert Schulp vrijwel alles om niets aan het toeval over te laten. "Je weet het maar nooit met de verzekering", terwijl hij naar kist 13 kijkt: "Deze weegt 250 kilo en is 120 bij 60 centimeter, het klopt". Het uitladen van de 76 kisten met botten gebeurt onder toeziend oog van de douane. 

De 'professionele' uitladers gaan zeer zorgvuldig te werk. "Een kleine onoplettendheid en we hebben de poppen aan het dansen. Ze hebben ook een extra briefing gehad, want het is geen pallet met papier en dat moeten ze zich realiseren". Het 'bouwpakket' wordt pas maandag opengemaakt als zes Chinezen van het museum in Peking zijn overgevlogen. Het verhuisbedrijf werd ingeschakeld voor de klus, mede dankzij de goede contacten met het museum. Er kwam heel wat papierwerk aan te pas. "Een geregel van jewelste met China. Gelukkig regelen de musea zelf de verzekering." Dat is een zorg minder, maar de beveiliging is wel extra gemobiliseerd. "De hekken gaan alleen open als het nodig is. Want stel je voor als er iets gestolen wordt."